Εκδήλωση – Συζήτηση «Η Κουβανική Επανάσταση δεν εξαγοράζεται»


Τη Δευτέρα 28/9/2015 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Εργατικής Ταξικής Κίνησης, Σολωμού 13 (Εξάρχεια), εκδήλωση με τίτλο: «Η Κουβανική Επανάσταση δεν εξαγοράζεται!» - Το σπάσιμο του εμπάργκο κατά της Κούβας και οι μπριγάδες αλληλεγγύης.

Αφορμή έδωσε η πρόσφατη εμπειρία της 45ης Ευρωπαϊκής Μπριγάδας Αλληλεγγύης στην Κούβα και η έκδοση βιβλίου με τον ίδιο τίτλο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί.

Την εκδήλωση, με συνολική συμμετοχή περίπου 50 ατόμων, τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες και της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες. Έδωσαν επίσης το παρών εκπρόσωποι των Ελληνοκουβανικών Συνδέσμων Αθήνας, Βόλου και Καλαμάτας, καθώς και της Πολιτιστικής - Αθλητικής Ομάδας HASTA LA VICTORIA SIEMPRE.



Μέλη του Συλλόγου αναφέρθηκαν στις βαρύτατες επιπτώσεις του αποκλεισμού στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων της Κούβας. «Η νίκη που κέρδισε ο κουβανικός λαός και το κίνημα αλληλεγγύης με την απελευθέρωση των τριών Κουβανών που παρέμειναν επί 16 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της χώρας δίνει νέα ώθηση στο κίνημα κατά του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ», τόνισε η Λουκία Κωνσταντίνου.

Οι συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον χαρακτήρα των πρόσφατων οικονομικών αλλαγών στην Κούβα και στις επιπτώσεις τους στη συνείδηση των εργαζομένων, αλλά και για τη δυνατότητα συνέχισης της σοσιαλιστικής πορείας που έχουν από το 1961 χαράξει οι Κουβανοί εργαζόμενοι.

Οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων καθώς και του Κουβανού πρέσβη στάθηκαν στην ιστορία συνέπειας, αντίστασης και διεθνιστικής προσφοράς τόσο του κουβανικού λαού όσο και της κομμουνιστικής ηγεσίας του. Τα μέτρα επικαιροποίησης του σοσιαλισμού θεσπίστηκαν το 2011 ύστερα από την ευρύτατη δυνατή λαϊκή διαβούλευση και πάνω στη βάση μιας σοσιαλιστικής οικονομίας που έχει γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες. 

Υπογραμμίστηκε ότι το πρόσφατο άνοιγμα των διπλωματικών σχέσεων υπήρξε απόρροια της συνεπούς αντιιμπεριαλιστικής πορείας της Κούβας και της αλληλεγγύης που προβλήθηκε προς αυτήν από τους λαούς της Αμερικανικής Ηπείρου. Αποτέλεσμα ήταν η ανοιχτή πλέον ρήξη των Λατινοαμερικανικών κυβερνήσεων με την πολιτική απομόνωσης που επιβάλλει η Ουάσιγκτον από το 1959.

Ο Πρέσβης τόνισε ότι ο κουβανικός λαός θα αγωνιστεί για την άρση του εμπάργκο και το δικαίωμά του στην ανάπτυξη χωρίς να υποστείλει τη σημαία του σοσιαλισμού, του διεθνισμού και της εθνικής ανεξαρτησίας που περήφανα κρατά ψηλά εδώ και πάνω από μισόν αιώνα, κάτω από συνθήκες δυσμενέστερες, κατά πολύ, των σημερινών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» σκοπεύει να συνεχίσει αυτή τη ζωτικής σημασίας συζήτηση. Ελπίζουμε ότι το πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο με ομιλίες και γραπτά των Ραούλ Κάστρο, Φιντέλ Κάστρο, Χεράρδο Ερνάντες και Κένια Σεράνο από το 2015 θα δώσει άλλο ένα όπλο, στην ελληνική γλώσσα, στο αναπτυσσόμενο διεθνές κίνημα κατά του αποκλεισμού της Κούβας. 
 

 (φωτό: Σπύρος Διαμαντόπουλος) 

  (φωτό: Σπύρος Διαμαντόπουλος) 



 
 (φωτό: Σπύρος Διαμαντόπουλος)

 (φωτό: Σπύρος Διαμαντόπουλος) 

 (φωτό: Σπύρος Διαμαντόπουλος) 
 

Ιστότοποι για Λατινική Αμερική

Kανάλι Youtube

Ιστότοποι γενικού περιεχομένου με θεματική αναφορά στη Λατινιή Αμερική

Iσπανόφωνοι ιστότοποι ~ Πηγές