19η Πανευρωπαική Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα ~ Παρίσι, Νοέμβριος 2024

Οι διοργανωτές της 19ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Αλληλεγγύης με την Κούβα, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον ερχόμενο Νοέμβριο, οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες των συνεδριάσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 αντιπρόσωποι από 27 χώρες, προκειμένου να ενισχυθούν οι εργασίες και ο συντονισμός των δράσεων για την εντατικοποίηση της καταδίκης του οικονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί και της παράλογης συμπερίληψής του στον ψευδεπίγραφο αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Θα εκπροσωπηθούν οι χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Σλοβενία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχική Δημοκρατία, Ρωσία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Σουηδία, Αλβανία, Βουλγαρία και Κούβα.

Περίπου 80 οργανώσεις αλληλεγγύης προς την Κούβα θα συμμετάσχουν στη Συνάντηση, ευρωβουλευτές και φίλοι βουλευτές, ενώ εργάζονται για την οργάνωση της εκδήλωσης οι οργανώσεις Cuba Cooperación Francia- Asociación Francia-Cuba- Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF)- Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας- Ένωση Ροτατιστών Παρισίων- Asociación Cuba Linda- Canal Europa por Cuba- Asociación Cuba Sí Francia- Solidaridad Montpellier-Cuba και Polo para el Renacimiento Comunista en Francia, πρόσθεσε.

Ο Ριγκομπέρτο Ζάρσα Ρος, διευθυντής του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας με τους Λαούς (ICAP), υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, η οποία επαναλαμβάνει τις ανταλλαγές αυτού του τύπου, δεδομένου ότι η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία, πριν από έξι χρόνια, καθώς θα προωθήσει ένα ευρύτερο, πιο ετερογενές και χωρίς αποκλεισμούς έργο αλληλεγγύης των φίλων, των κοινοβουλευτικών, των οργανώσεων και των ανθρώπων καλής θέλησης στην περιοχή.

Ο Ζάρσα Ρος ανέφερε λεπτομερώς ότι θα συζητηθούν επίσης οι δράσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της Κούβας, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2023, ο ακτιβισμός στην Ευρωβουλή και οι πρωτοβουλίες στον νομικό τομέα, καθώς και το έργο της διάδοσης της αλήθειας για την Κούβα μεταξύ των πολιτών και των ομάδων - ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση - και κατά του μιντιακού πολέμου  που διαστρεβλώνει την πραγματικότητά της.

Επίσης, απαρίθμησε τις τρεις επιτροπές που έχουν προγραμματιστεί για τη συνάντηση:
Επιτροπή Ι: Ενίσχυση και συνέχιση του κινήματος αλληλεγγύης για την υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης, τον αγώνα κατά του αποκλεισμού και για την αφαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο των κρατών χορηγών της τρομοκρατίας. Αξιολόγηση των δράσεων που προκύπτουν από το Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού στις Βρυξέλλες και προβολές.

Επιτροπή ΙΙ: Σύμπραξη για την ανάπτυξη, οικονομική συνεργασία και ενίσχυση του τουρισμού ως τρόπου παράκαμψης του αποκλεισμού. Ανταλλαγή εμπειριών και νέοι τρόποι άρθρωσης. Παρουσίαση του χαρτοφυλακίου των σχεδίων συνεργασίας από την αντιπροσωπεία της Κούβας.

Επιτροπή ΙΙΙ: Η επικοινωνία ως όπλο για την υπεράσπιση της Κούβας και το έργο αλληλεγγύης απέναντι στην παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση και τον πόλεμο των μέσων ενημέρωσης. Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εργασίας στα κοινωνικά δίκτυα και άλλα εναλλακτικά μέσα που διαθέτει το κίνημα αλληλεγγύης.

Ο Ζάρσα Ρος ενημέρωσε ότι ο  Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, πρόεδρος του ICAP, θα είναι επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας.

Θα συμμετέχει επίσης  ο πρέσβης του νησιού στη Γαλλία, Όττο Βάιγιαντ Φρίας, ενώ για την τελευταία ημέρα της συνάντησης έχουν προγραμματιστεί η τελική δήλωση και το σχέδιο δράσης του κινήματος αλληλεγγύης και μια διαδήλωση υπέρ της Κούβας σε κεντρικό χώρο του Παρισιού.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 έως τις 24 του μήνα καλείται να οδηγήσει σε ένα ανώτερο στάδιο το ευρωπαϊκό κίνημα  αλληλεγγύης προς την Κούβα,  στη συνέχιση της καταδίκης της επιθετικότητας της βορειοαμερικανικής αυτοκρατορίας, η οποία, εκτός από τον πολλαπλασιασμό των μέτρων της βάναυσης οικονομικής πολιορκίας, την εντείνει και με την παράνομη, άδικη και παράλογη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Θα αποτελέσει μία ακόμη έκφραση της διεθνούς υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων της Κούβας για το δικαίωμά της στην ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση- και της αναγνώρισης του θάρρους και της αξιοπρέπειας του λαού της, ο οποίος - αποφασισμένος να μην ηττηθεί - αντιστέκεται στις σκληρές συνθήκες που προκαλεί ο αποκλεισμός στην καθημερινή του ζωή, κατέληξε ο  Ζάρσα Ρος


(Iliana García Giraldino/Siempre con Cuba)


Ιστότοποι για Λατινική Αμερική

Kανάλι Youtube

Ιστότοποι γενικού περιεχομένου με θεματική αναφορά στη Λατινιή Αμερική

Iσπανόφωνοι ιστότοποι ~ Πηγές